
torsdag, december 27, 2007
Sockar modell större

lördag, november 10, 2007
Mössa!

Men för första gången har jag faktiskt förstått vad folk som inte gillar strumpstickor klagar på. Har tappat massor med maskor (undrar om stickorna helt enkelt var lite kortare än vanligt) och tunna stickor och tunt garn betyder pilligt pilligt. Skulle jag göra om det skulle jag minstka antalet maskor och ta ett lite tjockare garn (och stickor!).

Så när jag gått och frusit om huvudet i flera morgnar, och stickat som en tok på kvällarna för att bli färdig, är det naturligtvis 10 grader och alldeles för varmt för mössa morgonen när jag väl blir det. I dag är det dock minusgrader och snö så nu är jag nöjd... och har satt igång med ett par matchande fingervantar.
tisdag, november 06, 2007
Fingervantar

Men så blev jag hösten 2006 introducerad för internetsticktidningen Knitty, och när jag kollade runt i arkivet där hittade jag beskrivningen till vantarna urban rustic som också var stickade på fel håll! Jämfört med min kompis vantar är urban rustic tjockare och kortare och har ett konstigt glapp, men principen var ändå den samma. Och när jag väl fattat principen kunde jag börja experimentera. Så förra hösten gjorde jag ett stort antal vantar, varav två par till mig själv som jag har tappat bort. Men de var supermjuka och sköna att ha på sig, så länge det varade... Den blå vanten på bilden var tänkt att bli födelsedagspresent till mamma men när jag insåg att a) garnet inte skulle räcka och b) att de inte skulle bli färdiga i tid, tappade jag sugen och den stackars vanten är fortfarande halvfärdig. Men det blir ju jul såsmåningom...
Själva stickningen är lätt – det är ju rätstickning hela vägen. Men det blir en massa räknande, och eftersom varje finger ska sys ihop i efterhand blir man en hejare på det som på engelska kallas grafting det vills äga söm som blir helt osynlig. Jämfört med orginalet har min variant tunnare garn, oftast har jag använt dubbelt alpacka och stickor 4. Det innebär att man får öka maskantalet (med 5 för hela varv och 3 för halva) och lägga in extra hela varv på varje finger. Dessutom så har jag lagt in extra varv vid tummen och sytt ihop vantarna hela vägen för att undvika glappet. Jag har också experimenterat med att sticka på muddar för att de inte ska bli så korta – hela poängen med vantar är ju att man inte ska frysa!
lördag, oktober 13, 2007
Never ending story...

Etter å ha strikket 17 lapper over en periode på to år (...) har jeg nå kun garn igjen til om lag to lapper. Det er derfor dags for å vurdere prosjektet etter beinharde vinn eller forsvinn-kriterier for å se om jeg skal gå til innkjøp av garn i grønt, svart og hvitt for å fullføre, eller om jeg bare skal droppe hele ideen... Alternativ skjebne for lappene kan kanskje være gryteplapper i julegave til venner og kjente?
Jeg ber altså sticknicks leser(e?) om innspill og kommentarer: Hva bør jeg gjøre? Hang in there og lage sengeteppe, eller kapitulere og dele ut grytelapper? Andre ideer?
torsdag, oktober 11, 2007
Stickad t-shirt

Tröjan är stickad i ett stycke, så efterarbetningen bestod bara i att fästa trådar vilket var ett plus. Den är stickad i ribbstickning, 3 räta 3 aviga. Jag minns inte exakt hur många maskor jag la upp (tröjan är i Stockholm och jag i Östergötland men ska räkna i helgen) men ca 170 tror jag (det måste bli delbart på 6). Började nerifrån, det första fältet består av 3 nystan svart, sen bytte jag färg och stickade 1 nystan vitgrått. Efter det vita fältet blir det lite mer komplicerat. Då stickade jag 4 varv svart innan det var dags att avmaska för ärmhålen. Det gjordes som följer. Startpunkten är mitt på ena sidan, då avmaskade jag först 8 maskor, sen stickades alla framsidans maskor, sedan avmaskade jag 16 maskor för andra ärmhålet, stickade alla baksidans maskor och sedan avmaskades 8 maskor till på det första ärmhålet. När de sista 8 avmaskats tas garnet av. Sedan tar man ny tråd (eller ja, fortsätter med den man just tog av) i första maskan på framsidan, stickar fram till ärmhålet och lägger upp 34 maskor (om jag minns rätt) fortsätter med att sticka baksidan och lägger upp 34 maskor på andra armhålet. Sedan fortsätter man sticka runt i ribbstickning. Efter 5 cm avmaskades var 6:e maska så att ribbmönstret blir 3 räta 2 aviga runt hela. Fortsätt att sticka 5 cm till. Maskade av, fäste trådar och klart!
Update 15/10: Nu har jag räknat, det är 162 maskor från början.
onsdag, oktober 03, 2007
Babyklær i ull

Med en bekjentskapskrets som har kommet til en viss alder (dvs barnefødende) har jeg fått betydelig mer trening i (og anerkjennelse for) det å kunne strikke. Gjengangeren har blitt dette babysettet med body, trøye og sokker med oppskrifter fra Nøstebarn. Oppskriftene er gode, men den egentlige suksessfaktoren er det fantastiske garnet (fra samme sted) laget av 70% ull og 30% silke, spunnet i kun to tråder. Garnet gjør plaggene utrolig tynne og fine, og man får ufortjent mye kred for selve strikkingen som er forholdsvis enkel :)
söndag, september 09, 2007
Kuddprov

torsdag, augusti 30, 2007
Det blir inte alltid som man tänkt sig

tisdag, augusti 21, 2007
Kofta med svalor

Mönstret kommer från Stich n' bitch nation men jag har gjort några modifikationer. Dels är garnet, såklart, ett annat eftersom jag inte orkar försöka beställa från USA. Jag använde ett superwash merinogarn, bambino ull från idéna (Schachenmayer nomotta). Färgerna är också utbytta, orginalet använder brunt och rosa. Dessutom är kanten resårstickad och inte mosstickad, detta var inget medvetet val utan ett misstag som jag inte orkade ändra. Kanske borde jag gjort det, för jag stickade på sidlinningen efteråt, för att få resår på tvären, och det var svårt att få kanten jämn vid avmaskning. Dessutom är svalorna stickade och inte broderade. För att vara ett första försök måste slutresultatet betraktas som hyggligt i alla fall.

måndag, juli 16, 2007
Påsar

tisdag, juni 19, 2007
Retligt!

måndag, juni 11, 2007
Plötsligt är det jättekul!

tisdag, maj 29, 2007
Garnunderhållning för katter

torsdag, maj 24, 2007
Äntligen!

tisdag, maj 22, 2007
Spännande läsning
Tatiana Tolstajas Därv är en dystopi som utspelar sig i Fjodorgrad (som en gång i tiden hette Moskva) efter katastrofen. Huvudpersonen Benedikt är en skrivare som gifter in sig i den nya världens överhet. Hos svärföräldrarna finns ett stort bibliotek med "gammeltryckta" böcker, förbjudna för vanliga människor. Benedikt blir som besatt, böckerna blir ett gift och när han läst ut alla måste han ha mer. Han beger sig till till en bekant för att försöka idka byteshandel:
Inte ens jag som är förtjust i stickbeskrivningar ser dem som särskilt spännande läsning. (Jag har nog inte sett dem som läsning överhuvud taget). Ju mindre man måste läsa i dem, desto bättre (det är ju bilderna som är intressanta). För Tolstaja blir stickbeskrivningarna en symbol för den totala urskiljningslöshet som Benedikt har i sin läsning, och hur lite innehållet i böckerna egentligen betyder för honom. För trots att han läser och läser händer det inget, han utvecklas inte och blir inte en bättre människa - tvärtom! - som det ofta sägs att man ska bli av böcker.
Så när jag ägnat de senaste kvällarna åt att bläddra i stickböckerna jag lånat på biblioteket känner jag mig som en representant för ignorans och intellektuellt förfall, som hämtad direkt från den ryska romankonsten... (och som läsning betraktat, är Därv betydligt mer njutbar än mina samlade stickbeskrivningar)
Benedikt grubblade.
- Jag kommer inte på det... Det var något op "st-"...
- Steiner? Steinbeck? Stendahl?
- Neej...
- Inte stalin väl?
- Nejdå... Säg inget... Jo! "Stickbeskrivningar." Just det! "Damslipover utan ärmar". "Utformningen utan ärmar ger större frihet i rörelserna. Lösa ärmar kan också stickas och häktas fast med speciella hyskor".
- Jo häkta har man alltid varit bra på hos oss, sa Lev Lvovitj med ett grin.
....
Benedikt var i själva verket illistig: han tyckte själv inte särskilt mycket om att läsa "Stickbeskrivningar" - en ganska långtråkig essä ... Själv tyckte han mer om böcker i stil med "I famnen på..."
Inte ens jag som är förtjust i stickbeskrivningar ser dem som särskilt spännande läsning. (Jag har nog inte sett dem som läsning överhuvud taget). Ju mindre man måste läsa i dem, desto bättre (det är ju bilderna som är intressanta). För Tolstaja blir stickbeskrivningarna en symbol för den totala urskiljningslöshet som Benedikt har i sin läsning, och hur lite innehållet i böckerna egentligen betyder för honom. För trots att han läser och läser händer det inget, han utvecklas inte och blir inte en bättre människa - tvärtom! - som det ofta sägs att man ska bli av böcker.
Så när jag ägnat de senaste kvällarna åt att bläddra i stickböckerna jag lånat på biblioteket känner jag mig som en representant för ignorans och intellektuellt förfall, som hämtad direkt från den ryska romankonsten... (och som läsning betraktat, är Därv betydligt mer njutbar än mina samlade stickbeskrivningar)
tisdag, maj 01, 2007
Viss doft av ylle
Det sprider sig en lukt av blött får från köket där jag med strykjärn, handduk och sprayflaska pressat min numera färdigstickade sjal. Visserligen är den gjord av alpackapäls och inte fårull men jag kan inte säga att det ger något större utslag på lukten. Tyvärr betyder inte färdigstickad färdig, för det ska virkas en kant runt också. Men nu blir det lite omväxling i alla fall.
torsdag, april 26, 2007
Det tar ju hur lång tid som helst!

fredag, april 20, 2007
Valkvarning

Korgen är gjord av fem lösa bitar som sys ihop och sen virkar man ett varv längs överkanten för att jämna ut skarvar och få bättre stadga. När jag skulle sy ihop märkte jag att jag inte kan räkna, så ena kortsidan var mycket större än den andra. Därav bucklan som man kan se i bortre hörnet. Använde virknål 5 men skulle kanske haft en mindre för stadigare korg (och ännu tyngre virkning...). Jobbigt, tråkigt och resultatet blev inte ens särskilt snyggt. Ett projekt jag o-rekommenderar.
tisdag, april 10, 2007
Långa varv
Efter handledsvärma är det dags att ta tag i det övergivna sjalprojektet. Men det går trögt. Trekantiga sjalar må vara skojiga i början men när varje varv blir så långt att det tar upp emot en halvtimme att slutföra så är det inte så kul längre. Eftersom jag inte gillar att sluta mitt i ett varv måste jag veta att jag har minst en halvtimme på mig när jag sätter mig med stickning. Funkar dåligt som belöning i stil med "när du har skrivit det här jobbiga mailet får du sticka ett varv". När dessutom solen pressar in genom fönstret så att man svettas fast man sitter alldeles stilla känns tanken på en varm alpackasjal något mindre lockande än den gjorde de kalla vinterdagar då jag påbörjade projektet.
måndag, april 09, 2007
Handledsvärmare del 2
Har tillbringat större delen av en mycket slö annandag påsk med att spela av sim city och när mannen hanterat kontrollerna har jag passat på att sticka klart handledsvärmarna. Till min stora lättnad räckte garnet med god marginal. Egentligen är kanske garnet lite i stickigaste laget, men vad sjutton. I morgon ska jag ut och slå stan med häpnad med mina coola handleder!
lördag, april 07, 2007
Handledsvärmare

Beskrivningen är hämtad från senaste numret av mitt favvoonlinemag Knitty. Jag har gjort om det lite såklart. I tillägg till att byta garn (som jag förövrigt stickar dubbelt eftersom det är ganska tunnt), har jag kortat ner det lite och har kortare avstånd mellan flätvarven. 16 fram till första, 8 mellan ett och två, 8 mellan två och tre, 20 fram till tummel, och 16 fram till avslutningen.

Det trilskades som tusan till en början och jag fick börja om och repa upp fyra gången. Tillslut har jag nu fått vänsterhanden färdig. Nu är det bara att hålla tummarna och hoppas att garnet räcker till högerhanden...
Ipod strumpa

Det är trixigt att sticka rundstickning när man har få maskor så jag bestämde mig för att pröva att sticka rundstickning på två stickor (sticka en, lyft en (framifrån, som för avig maska) med garn framför arbetet, upprepa varvet ut). Det har desstuom fördelen att man inte behöver sy ihop botten. Nackdelen är att man inte får göra fel, för då går det inte att öppna tuben... Att maska av var också lite besvärligt eftersom man då måste överföra de maskor man lyfter till en separat sticka, annars blir även överdelen "ihopsydd".

Rotade rätt på ett gammalt superwashgarn som inköpts till kantbroderier på Lovikkavantar. 18 maskor på stickor 3 1/2, slätstickning utefter hela ipodens längd (ca 9 cm). Resår (2 räta 1 avig) i toppen för att hålla ihop det hela (ca 2 cm). Färdigt på en dryg timme.
onsdag, april 04, 2007
Första försök
Har haft alldeles för mycket fritid den senaste tiden, så det har blivit mycket stickning. Försöker lära mig mer komplicerade tekniker än rät, slät och resårstickning (som man förvisso kommer långt på). Lånat massor av böcker på biblioteket, kollat på massor av sidor på nätet. Rotar efter retromönster i second hand affärer och hos släktingar (mammas pärm med 60-80tals mönster var största fyndet!). Funderar alltid på hur jag ska göra om dem så att de blir precis som jag vill ha det. Genomför projektet, ger ofta bort det och glömmer totalt bort hur jag gjorde. Hoppas att den här sidan ska kunna hjälpa mig att minnas, och om någon annan kan bli inspirerad är det naturligtvis en bonus!
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)